Top

Blog

Sporten met warm weer? Met Unitedfit kom je verder!

Het is zonnig en warm en de temperaturen buiten nodigen niet per se uit om direct de sportschool in te duiken. Toch wil je graag je training inplannen. Daarom staan er in dit artikel een aantal handige tips voor sporten met warm weer. Het is belangrijk om je training aan te passen op het warme weer. Daarom leggen we je kort uit hoe jouw lichaam reageert op de hitte.

Wat voor invloed heeft warm weer op mijn lichaam?

Het is zonnig en warm en de temperaturen buiten nodigen niet per se uit om de sportschool in te duiken. Toch wil je graag je training inplannen. Daarom staan er in dit artikel een aantal handige tips voor sporten met warm weer. Het is belangrijk om je training aan te passen op het warme weer. Daarom leggen we je kort uit hoe jouw lichaam reageert op de hitte.

Daarom is het belangrijk je intensiteit in de gaten te houden en goed te luisteren naar je lichaam en conditie.

Drink voldoende bij warm weer

Het is bewezen dat bij een daling van meer dan 2% van het vochtbalans,  het uithoudingsvermogen flink afneemt. Drink daarom voldoende water als sporter.
Vooral met sporten met warm weer.

Drinkpauze

Het inlassen van een drinkpauze wordt vaak vergeten. Vooral omdat je je focust op het afronden van een training (des te eerder kan jij weer genieten van het zonnetje) 😉. Bij sporten met warm weer is het in elk geval belangrijk dat je elke 15 tot 30 minuten een drinkpauze inlast. Door het vochtbalans op peil te houden ontstaat er meer energie in je lichaamscellen.

De juiste sportkleding

Sport je in een lange trainingsbroek? Dat is niet handig! Kies voor kleding die lekker luchtig zit en ademt. Hiermee geef je jouw lichaam de mogelijkheid om goed af te koelen. Hierdoor blijft je training aangenaam.

Sporten met warm weer? Doe het rustig aan!

Opwarmen voor een training is altijd belangrijk, maar met warm weer extra belangrijk. Je lichaam moet acclimatiseren (wennen aan de hete temperaturen). Start daarom rustig en bouw je training op. Je kunt je warming-up gerust inkorten waardoor je meer energie overhoudt voor je training, maar geef je lichaam wel de ruimte om te wennen aan het warme weer.

Koel je lichaam (van binnenuit) tijdens het sporten met warm weer

Dit kan je doen door wat water over je hoofd te gooien of door een natte handdoek in de nek te leggen. Je kunt ook kiezen om koude dranken te drinken. Door de kerntemperatuur van het lichaam naar beneden te brengen, bescherm je jezelf tegen het warme weer.

Daarnaast kan je kiezen om een isotone drank te drinken; een heerlijke dorstlesser voor sporters! Deze vult namelijk je koolhydraten aan en bevat kalium, magnesium en natrium. Isotone helpt je om jouw energievoorraad bij te tanken.

Cooling down

Zoals het opwarmen voor je training ontzettend belangrijk is om je lichaam te laten wennen aan het warme weer, is een ‘cooling down’ net zo belangrijk. Stop niet ineens met sporten want dan bestaat de kans dat je bloeddruk te snel daalt.

Ga je sporten met het warme weer? Luister dan altijd naar je lichaam en neem geen risico!

Unitedfit helpt jou verder!

Heb je op dit moment moeite om de sportdraad weer op te pakken? Unitedfit helpt jou graag weer op weg! Vraag een persoonlijk fitgesprek aan en we kijken samen naar je doel. Samen fit, samen presteren!