Top

Blog

Minder snacken door impulscontrole te verbeteren, hoe doe ik dat?

Zou je veel liever voor een verantwoorde snack willen kiezen als tussendoortje, maar lukt het nog niet helemaal om jezelf over de streep te trekken? Door je impulscontrole te verbeteren creëer je niet alleen meer wilskracht, maar zou je ook een stuk gezonder kunnen gaan leven zonder dat dit lastig voor je is. Maar wat is impulscontrole precies?

Wat houdt impulscontrole in?

Eigenlijk zegt de naam het al, maar zodra jij jouw impulsen onder controle krijgt zal je minder snel de drang hebben om te gaan snacken. Misschien ervaar je die drang zo nu en dan nog wel, maar door deze drang onder controle te krijgen zal je merken dat je minder (ongezond) gaat snacken. Je zou het controleren van impulsen dan ook wel als een bepaalde wilskracht kunnen zien die aangestuurd wordt door de prefrontale cortex. Dit is het voorste deel van de hersenen. Wist je namelijk dat de prefrontale cortex verantwoordelijk is voor het weerstaan van verleidingen en het ondernemen van actie? Om minder te snacken, of om simpelweg betere voedingskeuzes te maken, is het dus van belang dat jij beschikt over een goede impulscontrole.

Wilskracht trainen

Zoals je nu weet heeft wilskracht te maken met impulscontrole. Door wilskracht kun je bijvoorbeeld op bepaalde momenten keuzes maken. Denk je dat je niet over wilskracht beschikt? Iedereen beschikt over een bepaalde wilskracht! Zelfs als je denkt dat je geen wilskracht hebt kun je dit trainen. Ervaar je momenteel veel slaaptekort of stress? Dan is het mogelijk dat je wilskracht afneemt. Door deze factoren kan het zo zijn dat je toch die chocoladereep opeet, terwijl je eigenlijk jouw impulscontrole wilde verbeteren.

Prefrontale cortex stimuleren

Maar hoe kan je daadwerkelijk impulscontrole creëren of verbeteren? De prefrontale cortex stuurt je wilskracht aan en door deze te stimuleren kan jij daadwerkelijk impulscontrole creëren. Maar hoe doe je dit? Het beter doorbloeden en stimuleren van de prefrontale cortex hoeft niet moeilijk te zijn. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen doen door doelen te stellen voor jezelf. Hoeveel snacks mag je maximaal eten per dag? En wat is je uiteindelijke doel? Het doel kan natuurlijk zijn om een optimale beheersing te krijgen over jouw impulscontrole, maar het kan ook zijn dat je wil afvallen of simpelweg gezonder wil gaan eten. Door wilskracht te blijven stimuleren kan jij impulscontrole verbeteren!