Top

Blog

5 manieren om de opname van je voeding te verbeteren

Heb jij wel eens last van spijsverteringproblemen? Hierbij kun je denken aan gasvorming, diarree en pijn na het eten. Dit heeft alles te maken met de manier waarop jij voeding inneemt. Er zijn dan ook een aantal manieren om de opname van je voeding te verbeteren!

Eet met aandacht

Dit klinkt misschien raar, maar aandachtig eten kan helpen om de opname van je voeding te verbeteren. Door goed op je voedsel te kauwen, eigenlijk net zo lang tot het vloeibaar is, kunnen de maag en darmen het veel beter verteren. Daarbij heeft je lichaam altijd even tijd nodig om zich te herstellen na het binnenkrijgen van voedsel. Door goed te kauwen en niet te snel achter elkaar te eten ben je al een stap dichterbij de verbetering van voedsel opname.

Meditatie

Wist je dat mediteren niet alleen helpt om je geest te versterken? Mediteren kan ook lichamelijke processen, zoals spijsvertering, verbeteren. Ga na het eten dus even een half uurtje mediteren en kom tot rust. Dit is niet alleen fijn voor mentale rust, maar ook echt voor je lichaam. Zeker als je de hele dag achter de laptop zit kan mediatie helend werken.

Gefermenteerd voedsel

Licht verteerbaar eten is altijd goed om de opname van je voeding te verbeteren. Voedsel als zuurkool, yoghurt en miso is door bacteriën, ook wel pro-biotica genoemd, al verteerd. Deze bacteriën zijn dus juist goed voor ons lichaam. Doordat deze bacteriën vetzuren en vitamines bevatten zijn ze ook nog eens erg gezond. Een win-win situatie dus!

Blijf in beweging

Zodra je na een maaltijd een stukje gaat lopen geef jij je lichaam als het ware een signaal dat de spijsvertering aan het werk moet gaan. Waarom? Omdat je energie nodig hebt. Door een stukje te wandelen zet je dus het spijsverteringsproces aan het werk. Wat je vooral niet direct moet doen na een maaltijd is intens sporten. Dan zorg je ervoor dat het spijsverteringsproces niet zijn werk kan doen waardoor het voedsel niet goed wordt opgenomen in je lichaam.

Gebruik maken van kruiden

Na het eten kan je soms trek hebben in een lekkere kop koffie. Maar wist je dat een kop pepermuntthee of gember de spijsvertering beter op gang kan helpen? Ook Keltisch Zeezout kan ervoor zorgen dat het spijsverteringsproces sneller op gang komt. Vanavond maar een kop pepermuntthee na het eten?